U bevindt zich hier » Home » De IFCO-methode » Versneld bouwrijp maken
De IFCO-methode
Versneld bouwrijp maken met de IFCO-methode
Zowel de kosten als de consolidatietijd worden met de IFCO (Intensief Forceren Consolidate Ondergrond)-methode aanzienlijk gereduceerd. De IFCO-methode is gebaseerd op enerzijds het verlagen van het grondwater en anderzijds het aanbrengen van onderdruk in de bodem.
Met behulp van een diepdraineermachine worden parallelle verticale sleuven in de bodem aangebracht. De sleufbreedte bedraagt 0,25 m en de maximum diepte 7 m, terwijl de lengte enkele honderden meters kan bedragen. Op de bodem van de sleuf wordt een horizontale drain gelegd, waarna de sleuf wordt gevuld met zand.
Het graven van de sleuf, het leggen van de drain en het vullen met zand gaat in één werkgang.
In elke drain wordt een speciale pomp neergelaten, tot de onderkant van de zandsleuf wordt bereikt. Na het starten van de bemaling wordt eerst alleen grondwater onttrokken, maar na verloop van tijd wordt ook lucht afgezogen en ontstaat er onderdruk in het zandscherm. Voor een grafische weergave van de techniek klikt u hier (Kort demonstratiefragment). U kunt dit bestand o.a. bekijken met Windows Media Player.
Het tot stand komen van onderdruk en de grootte ervan hangt enerzijds af van de pompcapaciteit en anderzijds van de mate waarin lekkage van grondwater of gas optreedt. Optimale onderdruk wordt bereikt wanneer de slappe grond goed is afgesloten. Onderdruk tot 95 % vacuüm is mogelijk gebleken. Elke drain opereert als een aparte eenheid, zodat in geval van lekkage alleen de onderdruk in één drain zal wegvallen, terwijl de onderdruk elders in het bemalingsysteem intact blijft.
Zodra onderdruk is opgebouwd, kan zonder gevaar voor instabiliteit een eventuele bovenbelasting op het maaiveld worden aangebracht. Meestal gaat de onderdruk-consolidatie-techniek van start voordat is opgehoogd en vinden de ophogingen plaats nadat zich onderdruk heeft ingesteld.
De zandophoging kan dan in een snel tempo worden aangebracht, zonder rustpauzes tussen verschillende ophoogslagen in te lassen. Dit versterkt de geforceerde consolidatie.
In gevallen waarbij gebruik wordt gemaakt van folie om de bovenzijde luchtdicht af te sluiten, kan het voordelen bieden om het terrein tevens voor te belasten met water. Dit is te realiseren door in het terrein een bassin aan te leggen, dat is omringd door dijken en waarvan de bodem bestaat uit de folie. Het bassin wordt vervolgens gevuld met het water dat aan de zandschermen wordt onttrokken.
Aan het einde van het project wordt eenvoudigweg het pompen gestaakt, zodat grondwater kan terugkeren naar het oorspronkelijke niveau.